Een studie van Kenniscentrum West, gebundeld in een nieuwe editie van het economisch kwartaaltijdschrift West-Vlaanderen Werkt, wijst uit dat Belgische kaas vooral West-Vlaamse kaas is.

De productie van kaas in ons land en dan vooral van speciaalkazen zit in de lift. De West-Vlaamse kaasmakers nemen het voortouw in deze expansie. Opmerkelijk: net geen 70% van alle Belgische kaas is gemaakt in West-Vlaanderen! 

Het is volgens het tijdschrift vooral een nieuwe generatie lokale ambachtelijke kaasfabrikanten die de jongste jaren haar opgang en furore maakt in de branche.

“Ze pakken uit met originele kazen, experimenteren met ingrediënten, mikken op de korteketenafzet en scoren hoog in internationale kwaliteitswedstrijden.”

“Deze spelers investeren ook doelbewust in een verhoogde zichtbaarheid, naambekendheid en klantencontact. Dit onder meer door de opening van professionele bezoekers- en belevingscentra in 2021, bij kaasmakers ’t Groendal in Roeselare, het Dischhof in Keiem en de Moerenaar in Veurne. Deze laatste gaat nog een stap verder en opent volgend jaar en een nieuw kaasmuseum.”