Illegale Afrikanen die op een vrachtwagen richting Verenigd Koninkrijk proberen te geraken: volgens politiechef Pieteraerens zit er een heel systeem achter.

Een klein jaar geleden liet korpschef Wim Pieteraerens weten dat zijn korps niet langer transmigranten zou opsporen en oppakken. Volgens hem had dit geen zin: nadat ze verhoord werden, moesten ze de mannen toch weer laten gaan. Om enkele dagen later vaak alweer op te pakken voor een uurtje. Enkele maanden later zag hij in dat de situatie nog verergerde, en werden er toch weer acties georganiseerd.

Hoe gaat het vandaag met die transmigranten? Nog steeds hetzelfde, zo verklapt hij op Radio 2. “Onze acties schrikken niet af. Ofwel worden ze onmiddellijk weer vrijgelaten, ofwel naar een opvangcentrum gebracht. Daar kunnen ze dan eten, drinken, douchen en wat rusten, en worden ze opnieuw vrijgelaten waarna we hen weer zien opduiken.”

Volgens Pieteraerens geraken de meesten ook daadwerkelijk in het Verenigd Koninkrijk: “Ik ben er honderd procent zeker van dat er heel veel mensen in Engeland geraken. In Calais wordt amper twintig procent van alle vrachtwagens gecontroleerd. Ik vraag me eigenlijk af hoe het komt dat het eiland nog niet gezonken is door de toevloed aan transmigranten.”

Transmigranten die vrachtwagenchauffeurs, agenten én zichzelf aanvielen met knuppels en messen: vorig jaar was het schering en inslag. Dat is volgens de korpschef inmiddels wel geminderd. “Er zijn amper incidenten. Ze zijn duidelijk gebrieft om rustig te blijven. De mensensmokkelaars drukken hen dat op het hart, omdat ze bang zijn dat ze anders bepaalde parkings niet meer kunnen gebruiken. Het is een vreselijke business, maar het is blijkbaar té lucratief om ermee te stoppen. Als we de ene dag een bende oprollen, staat er de dag nadien al een groep nieuwe mensensmokkelaars klaar. De snelwegparkings worden illegaal uitgebaat door mensensmokkelaars.”

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.