“We vragen alleen dat de staat het getekende contract naleeft”

Biotechbedrijf ZenTech start een kortgeding tegen de Belgische Staat omdat een bestelling van 1,25 miljoen tests op de aanwezigheid van antistoffen, niet is betaald. Het gaat om een bedrag van 20 miljoen euro waarvoor de nodige handtekeningen op papier werden gezet.

Het was midden april dat de Belgische Staat een bestelling plaatste van 3,65 miljoen tests bij ZenTech. 1,25 miljoen van die tests zijn inmiddels geproduceerd, maar aan de overkant – bij de overheid – is het oorverdovend stil.

De tests detecteren de aanwezigheid van antistoffen – met apparaatjes vergelijkbaar met dat van een zwangerschapstest – tegen het coronavirus in het lichaam en zouden een tool kunnen zijn (geweest) om mensen veilig aan het werk te zetten. Ondertussen is gebleken dat de immuniteit tegen het coronavirus op basis van antilichamen na enkele maanden meestal verdwijnt. Dat is ook de reden dat minister Philippe De Backer begin juli liet weten dat hij de bestelling wilde herzien.

“We vragen alleen dat de staat het getekende contract naleeft, “ klinkt het bij ZenTech. “Wij voeren onderhandelingen in een constructieve sfeer”, klinkt het bij De Backer. Hoe het bij de rechter klinkt, weten we weldra.