“Mocht iedereen de maatregelen zo goed volgen als in het onderwijs, dan zouden we er wellicht stukken beter voor staan.”

De Vakbonden schreeuwen het van de daken dat ze zich ongerust maken over de stijgende cijfers en adviseren om naar code oranje te gaan voor de scholen, maar minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) weigert aanpassingen te maken.

“De cijfers bewijzen dat die hun werk doen”, zegt Weyts in Het Nieuwsblad. ”De centra voor leerlingenbegeleiding stellen vast op basis van het contactonderzoek dat de besmettingen vooral buiten de schoolmuren plaatsvinden. Het zou net extra risico’s creëren om leerlingen week om week thuis te houden.”

In de hoedanigheid van minster van Sport heeft Weyts wél gekozen voor code oranje, omdat hij vindt dat de kans op besmetting daar veel groter is. “De problemen aanpakken waar ze zich stellen lijkt me een gezond principe, “ aldus Weyts.

“Ongetwijfeld denkt de minister dat hij het onderwijs een dienst bewijst met die koppige houding. Het tegendeel is het geval”, schrijft hoofdredacteur Bart Eeckhout in De Morgen.“Op die manier wordt juist het vertrouwen in de school als veilige plek ondergraven.”