Bende van Nijvel sloeg 35 jaar geleden moordend toe in Aalst

Vandaag is het precies 35 jaar geleden dat de Bende van Nijvel moordend toesloeg in Aalst. 

Het is zaterdag 9 november 1985 omstreeks 19u40.

Een onbekende persoon vroeg eerder bij de lokale radiozender Mi Amigo het liedje Te voet naar Scherpenheuvel aan. Het liedje moet voor of om exact 19u15 afgespeeld worden en werd aangevraagd door de Bende van Nijvel voor de Bende van Hofstade.

Het teken voor de overval?


In Aalst, op de hoek van de Parklaan nr 50 en Geraardsbergsestraat, parkeert een Volkswagen Golf zich op een van de parkings van het warenhuis Delhaize.

Het is erg druk. Maandag is het 11 november. De supermarkt is dan gesloten. Er zijn ook veel klanten met kinderen aanwezig. 

Drie mannen stappen uit en begeven zich in de richting van de winkel. Ze zijn gewapend. De daders schieten onmiddellijk op voertuigen en op de klanten die zich op de parking bevinden.

De schoten worden ook in de winkel gehoord. De werknemers en de klanten vluchten in paniek naar de achterzijde van het warenhuis of verstoppen zich achter de rekken. Het is immers niet de eerste overval op een Delhaize. Eerder was er de dubbele moordende aanval op de supermarkten van Overijse en Eigenbrakel.

De drie daders betreden de supermarkt en gebieden de aanwezigen om te gaan liggen.

De gerant wordt gegijzeld en wordt meegenomen naar de burelen. De brandkast wordt geleegd en er wordt een kleine koffer meegenomen.

Bij het verlaten van de burelen kan de gerant vluchten. Hij wordt nog onder vuur genomen, maar weet te ontkomen.

De drie gangsters begeven zich naar de uitgang. Ter hoogte van de uitgang liggen twee kinderen op de grond die onder vuur worden genomen. Ze zijn beiden gewond. Voor de uitgangsdeur ligt een vrouw op de grond. Zij wordt doodgeschoten.

De hele operatie neemt geen drie minuten in beslag, een tijdspanne waarin de overvallers minstens veertig schoten afvuren. Op de parking wordt het een waar bloedbad. Een negenjarige jongen, zijn ouders en zijn zusje worden neergemaaid. Enkel de jongen zal de slachting overleven. Klanten die al in hun auto zitten, worden beschoten.


Op dat ogenblik zijn er reeds meerdere politiepatrouilles ter plaatse die zich ophouden ter hoogte van de Geraardsbergsestraat.

De drie daders steken de parking over en gaan richting hun voertuig. Een van de drie – gewapend met een riot gun – begeeft zich echter naar de Geraardsbergestraat en schiet in de richting van de politievoertuigen.

De Volkswagen Golf komt naar de straat gereden waarna de derde man instapt via de kofferruimte. De wagen vertrekt in de richting van Ninove via de oude steenweg met gedoofde lichten en geopende koffer.

De totale buit bedraagt 737.777 Belgische frank (ongeveer 18.289 euro, maar gezien de inflatie vandaag eerder 25.000 euro).

In en rond het Delhaize-warenhuis schieten de gangsters koelbloedig 15 mensen neer, zeven mensen zijn op slag dood, een achtste persoon overlijdt later in het ziekenhuis. Het volgens sommigen zinloze geweld van de Bende bereikt die avond een absoluut hoogtepunt. De dolle schutters zullen daarna nooit meer op deze manier toeslaan.


Dat het dossier vandaag nog steeds niet is opgelost, is de grootste schande van de Belgische justitie.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More