Rechter stelt zijn vonnis uit.

“Kom onmiddellijk. We hebben een ijsberg geraakt”. Zo klonk de noodoproep die op 14 april 1912, om 22.25 uur werd uitgezonden door het onzinkbare schip, de Titanic. Twee uur en veertig minuten later zonk het schip 3.800 meter diep tot op de bodem van de Atlantische oceaan. Een bergingsfirma wil nu de Marconi-radio waarmee de Titanic een SOS stuurde naar boven halen. Het bedrijf moet daarvoor wel eerst toestemming krijgen van de rechtbank.

Sinds de ontdekking van het schip in 1985 is het wrak meermaals geplunderd door schattenjagers. De Verenigde Staten en Groot Brittanië zijn overeengekomen om het historische schip te beschermen. Studies hebben echter aangetoond dat het wrak wordt opgegeten door een metaaletende bacterie. Door de aantasting van het micro-organisme ontstaan erg poreuze roestformaties die uiteindelijk als poeder uiteenvallen. Wetenschappers vrezen dat het luxueuze schip over twintig tot dertig jaar helemaal verdwenen is.

Daarom wil de RMS Titanic – de firma die de exclusieve rechten heeft om de schatten van de Titanic te bergen – de Marconi-radio uit de ‘stille kamer’ redden. De radio is een tragisch symbool van de verloren hoop. De bergingsfirma zou daarvoor echter wel een deel van de stalen schroef moeten afbreken om bij de geluiddichte kamer met de iconische radio te geraken. Een rechter in de staat Virginia moet oordelen of de berging in het belang is van het volk en de historische boot en of er voldoende educatief, wetenschappelijk en cultureel belang is. De rechter heeft zijn beslissing uitgesteld en wil meer gedetailleerde informatie.

“Machinekamer onder water”, dat was het laatste bericht dat de Marconi-radio uitzond. Dankzij de SOS-berichten konden 700 mensen worden gered. Toch kwamen meer dan 1.500 passagiers om het leven. Velen zien in de Titanic het symbool van menselijke hoogmoed.