5.000 mensen wachten op terugbetaling van een verkeersboete uit 2018.

In maart 2018 werd er een nieuwe website gelanceerd om je verkeersboetes te betalen. Maar het liep niet helemaal zoals voorzien. Een fout in het systeem deed sommige brave burgers twee keer betalen. We zijn nu 2020, zij zijn nog altijd niet terug betaald. Ook zij die per ongeluk twee keer betaalden, kregen hun centen nog altijd niet terug. 5.000 mensen wachten nog steeds tevergeefs. Een aantal gedupeerde luisteraars van het Radio2programma “ De Inspecteurs” wisten te vertellen dat ze  al anderhalf jaar vergeefs proberen om een antwoord te krijgen. “Wij hebben bij alle mogelijk diensen aangeklopt. Niemand kon hen helpen.”

Edward Landtsheere van de overheidsdienst Justitie kwam met volgende belabberde uitleg.”Het is normaal dat de mensen het niet leuk vinden dat ze zo lang moeten wachten. Wij vinden dat ook jammer. Maar het is nu eenmaal zo dat we voor deze dossiers nog onderzoeken of aan alle terugbetalingscriteria voldaan zijn.”

Heb je ooit al eens een boete niet betaald? Ze doen er geen maanden over om je duidelijk te maken om te betalen. Bovendien wordt een domme parkeerboete al snel een monsterboete. Benieuwd of men bij de terugbetaling een zelfde regel zal hanteren.

We gingen even googlen en kwamen op een bijzondere pagina terecht: “10 oplossingen om geen parkeerboetes meer te betalen”. We geven een voorbeeld. Al eens gemerkt dat er op je parkeerboete niet boete staat, maar “u hebt gekozen voor een dagtarief” ? Wel, voor wat het waard is:

Breng uw boete in uw belastingen in. 

In veel gemeentes worden geen “echte” boetes voor fout parkeren opgelegd.U wordt wel gevraagd om aan de gemeente een retributie te betalen omdat u bijvoorbeeld impliciet hebt gekozen voor het dagtarief door geen parkeerbiljet te kopen.In dat geval is het dan ook geen boete, dus u kunt de kosten fiscaal aftrekken indien u kunt bewijzen dat het om een beroepsverplaatsing ging.Bewaar daarvoor het bewijs van de retributie (biljet, bonnetje, …) en het betalingsbewijs (rekeninguittreksel van de overschrijving in kwestie). Vervolledig vervolgens code 1258 of 2258 (andere beroepskosten) van vak IV (lonen, …) van uw belastingaangifte.