RTL stopt met zogenaamde guilty pleasure progamma’s.

De Nederlandse zender RTL is enorm geschrokken na grensoverschrijdend gedrag in het datingprogramma De Villa. In dat programma worden singles via een computerprogramma aan mekaar gelinkt en mogen ze een week lang met elkaar gaan feesten in een luxueuze villa om er zo achter te komen of de computer al dan niet gelijk heeft.

De makers gooien de deelnemers vol alcohol, reiken wat luxe aan,  zetten enkele camera’s neer rond een bed een ‘Kees is klaar’: we hebben een programma. In vergelijking met het maken van fictie is zo’n programma gratis. Maar,  je moet niet gestudeerd hebben, om te kunnen voorspellen dat dat een keertje fout zal gaan. En zo gebeurde.

Op twitter ontstond commotie rond twee fragmenten uit de De villa, waarin duidelijk te zien is dat één van de deelneemster niet gediend is van de onophoudelijke pogingen van een testosteron-boy om haar binnen te doen. De reacties op Twitter zijn vernietigend. “Dit is géén knuffelen. Dit is niet onschuldig. Dit is aanranding”, klinkt het.

Zender RTL was zelf geschrokken door het materiaal en vroeg aan productiehuis Blue Circle om een intern onderzoek op te starten. Al snel bleek dat er fouten waren in het productieproces en werden enkele medewerkers op non-actief gezet.

In afwachting van een onderbouwde evaluatie heeft RTL besloten om De Villa af te voeren. Programma’s zoals Tempation Island en Love Island  bedienen zich van een zelfde formule en gaan mee ten onder in de slipstream van de negativiteit. Ze krijgen voorlopig geen vervolg.