Egbert Lachaert is kandidaat-voorzitter voor Open Vld

Gwendolyn Rutten zou straks wel eens met helemaal niets achter kunnen blijven. Met de komst van Egbert Lachaert mag ze zich zorgen maken over haar voorzitterschap, maar ook over haar ambitie om premier te worden. Lachaert haalde bij de voorzittersverkiezingen van 8 jaar geleden 40 procent en is dus een stevige kanshebber om de Vlaamse liberalen te gaan leiden.

De Oost-Vlaming maakt er geen geheim van dat paars-groen voor hem geen optie is en ook in paars-geel lijkt er voor hem geen plaats voor Open Vld. Op het moment dat Lachaert zijn kandidatuur stelt, laat ook de eminence grise van de partij, Karel De Gucht, weten dat hij een oppositie-rol voor de de Open Vld – in de huidige omstandigheden – een goede keuze zou vinden.

Dat moet twee keer pijn gedaan hebben in de oren van Gwendolyn, die zich nog geen kandidaat heeft gesteld. Bart Tommelein en Vlaams parlementslid Els Ampe deden dat wel. De tweede maakt volgens Noël Slangen geen kans, maar haar bekendheid zal met de strijd om het voorzittersschap een flinke boost krijgen. En Tommelein, die ziet in de kandidatuur van Lachaert – nummer drie dus – het kamp van Vincent Van Quickenborne dat het tegen hem opneemt. Dan kan je je de vraag stellen waar we Rutten dan nog mogen situeren? Misschien was Slangen visionair met zijn uitspraak dat  Rutten politiek dood is.

Lachaert vindt vooral het sociaal-economische belangrijk. “Het liberalisme is een brede ideologie. Maar het sociaal-economische is het belangrijkste voor veel mensen in ons land. Met welvaart kunnen we zorgen voor mensen die ziek of gepensioneerd zijn. Dat is ons verhaal en dat mogen we niet laten kapen”, aldus Lachaert, die de Open Vld een donkerder kleur blauw wil geven. “De leden moeten opnieuw op straat kunnen uitleggen waar Open VLD voor staat en daarin is het economische aspect belangrijk.”

Lachaert, die niet op dezelfde lijn zit met Rutten, heeft haar gisteren persoonlijk op de hoogte gebracht van zijn kandidatuur.