Is een ‘verontrustend telefoongesprek’ één schandaal te veel voor Trump?

Trump overleefde het ene schandaal na het andere. Hij zou een seksist zijn, koleriek, een fantast en een leugenaar. Misschien is het de hoeveelheid schandalen die Trump ongevoelig maakt, maar het is wel zo dat de blonde president er telkens weer onderuit komt met zijn geheime wapen: de tweet.

De vraag is of hij er deze keer nog tussenuit kan muizen. Het is The Whasington Post – de krant die Nixon op de knieën kreeg met het Watergateschandaal – die nu naar buiten brengt dat Trump een problematische belofte zou hebben gemaakt aan de president van Oekraïne Volodymyr Zelensky. Voor niet-Amerikanen nauwelijks te begrijpen dat Trump over iets kleins als een telefoongesprek zou worden afgezet. Hoe zit dat dan precies?

Wel, er is een klacht tegen hem ingediend, omdat Trump de financiële hulp aan Oekraïne zou hebben geweigerd zolang Zelensky geen onderzoek zou openen naar zijn politieke concurrent, democraat Joe Biden. Volgens Trump zou Biden zijn macht hebben misbruikt om een corruptieschandaal in het oekraïense gasbedrijf, waar de zoon van Biden werkt, onder de mat te vegen.

Gevolg: het land staat op zijn kop, Trump tweet dat het fake nieuws is, Biden eist van zijn kant een onderzoek naar Trump, Zelensky ontkent, de klacht tegen Trump wordt op alle niveaus gesaboteerd, en het hoofd van National Intelligence, Joseph Maguire, weigert verder onderzoek omdat hij nog maar net door Trump is benoemd: “De president valt niet onder mijn bevoegdheid.”

Een ingewikkeld machtspel dus waarin de grote middelen worden ingezet. Of Trump uiteindelijk zal worden afgezet, is onvoorspelbaar. Dat Amerika steigert, is een feit. Dat zelfs onder de troepen van Trump om een afzettingsprocedure – impeachement – wordt geroepen, is slecht nieuws voor de president.