België is maar een voorschoot groot, en blijkbaar toch aartsmoeilijk te besturen. In het buitenland lachen ze ons massaal uit met de gevallen regering. Voor wie het beu is om Belg te zijn, zochten we uit wat je eraan kunt doen.

N-VA was niet akkoord met het VN-migratiepact – ook wel pact van Marrakech genoemd – en N-VA’ers gaven hun ontslag toen premier Michel besliste om tòch richting Noord-Afrika te trekken. De premier wilde vervolgens verder met blauw en oranje maar daar werd zo hard over gestruikeld, dat uiteindelijk de ganse regering erover viel.

Smullen voor de buitenlandse pers natuurlijk. Zo’n klein landje, en dan nog niet kunnen overeenkomen. Al zal volgens sommigen de taalgrens er ook wel wat mee te maken hebben. Satirisch Nederlands blad ‘De Speld’ schreef: “België zit gewoon weer zonder regering. Het experiment waarbij het land enkele jaren bestuurd werd door een premier en ministers, is niet bevallen.”

Voor wie het daardoor beu is om Belg te zijn, zochten we uit wat je eraan kunt doen.

Je kan eigenlijk gewoon vrijwillig afstand doen van je Belgische nationaliteit. Wel alleen maar op voorwaarde dat je kunt bewijzen dat je een andere nationaliteit zult krijgen op het moment dat je afstand neemt van je Belgische.

Stel dat je er genoeg van hebt om Belg te zijn, maar je verder niet al te veel banden wil verbreken. Wel, dan trek je toch gewoon naar Nederland? Het is niet ver, ze spreken er ongeveer dezelfde taal en de koffie staat er altijd klaar. Om Nederlander te kunnen worden, moet je aan volgende voorwaarden voldoen:

– Je bent minstens 18 jaar oud
– Je hebt minstens 5 jaar een geldige verblijfsvergunning in Nederland
– Je hebt een inburgeringsexamen afgelegd
– Je hebt de afgelopen 4 jaar noch in Nederland, noch elders, een gevangenisstraf uitgezeten of een werkstraf uitgevoerd. Je hebt ook geen strafzaak die nog lopende is. Je hebt de afgelopen 4 jaar geen geldboete gekregen van 810 euro of meer, of je hebt gedurende die tijd geen meerdere kleinere boetes gekregen waarvan het totaalbedrag hoger is dan 1.215 euro
– Je moet vrijwillig afstand doen van je andere nationaliteit
– Je legt een verklaring van verbondenheid af

Tot zover de theoretische vereisten. In de praktijk blijkt het niet altijd even simpel. Een ex-Genkenaar kan daar over meespreken. Hij trok naar onze noorderburen, trouwde er met een plaatselijke schone en kreeg met haar twee kinderen. Hij werkte er in een auto-afbraak. Omdat hij ginds woonde, werkte en een gezin had, wilde hij graag de Nederlandse nationaliteit. Dat lukte hem echter niet omdat hij… de Nederlandse taal onvoldoende beheerste. Nochtans is dat de man zijn moedertaal…

Soit, best eerst oefenen op de zachte ‘g’ dus. Maar je kunt natuurlijk ook zuidwaarts trekken. In Frankrijk hebben ze soortgelijke regels dan in Nederland. Ze zijn daar naar verluidt redelijk streng, maar als je met een Française in het huwelijksbootje stapt zou de kans op slagen redelijk groot zijn.

Tuurlijk werd dit artikel geschreven met een vleugje sarcasme en willen we niemand aanzetten om uit België weg te vluchten. Maar eveneens voor de lol, halen we er nog een tiental Françaises bij om aan te tonen dat het bij de zuiderburen toch zo slecht nog niet is:

1. Eva Green

Image 1 of 10

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.