De christelijke arbeidersbeweging wil een regering zonder N-VA maar zegt het niet met zoveel woorden.

Wie ‘Beweging.net’ zegt, moet er nog altijd bij zeggen het vroegere ACW. ‘Beweging.net’ is wellicht de meest mislukte naamsverandering uit de geschiedenis, om niet te zeggen de meest mislukte naam tout court. Maar goed, ‘Beweging.net’ gaf een nieuwjaarsdrink en daar hoort  naar goede gewoonte een belerende speech  bij.

‘Beweging.net’ is een voorbeeld van old-school verzuiling en was jarenlang de kweek-en visvijver van de CVP, het huidige CD&V. Beweging.net en CD&V zouden door de jaren heen wat uit elkaar gegroeid zijn, maar als de voorzitter van ‘Beweging.net’ spreekt, dan luisteren de tjeven.

Donderdag gaf de voorzitter, Peter Wouters, in de stijl van een oude schoolmeester, zijn mening over de vorming van de federale regering. Voor de christelijke arbeidersbeweging is het absoluut noodzakelijk dat diegenen die een regering willen vormen het belang begrijpen van het sociaal overleg. “Als die partijen de plaats van het klimaat in een regeerakkoord centraal willen plaatsen, krijgen onze steun”, zei Wouters. “In het verleden zijn het de christendemocraten, de socialistische en de groene families geweest die dit hebben verdedigd. Zij hebben een streepje voor”.

Dat is zoveel als op oud Vlaamse wijze zeggen: laat die N-VA vallen! Dat Wouters dat bedoelde, werd pas volledig duidelijk toen hij zij dat hij niet per se tegen N-VA was. De waarheid verschuilt zich bij de katholieken nu eenmaal altijd in de paradox.

Coens weet hem te doen staat. Of niet ?