Bollebozen van de Rijksuniversiteit Groningen zijn tot de conclusie gekomen dat je meer uit je fitnessoefeningen haalt als je ze voor een spiegel doet. Een woordje uitleg.

De onderzoekers ontdekten dat mensen die één arm voor de spiegel trainen automatisch ook de ongetrainde arm trainen.  Door met een spiegel de optische illusie te creëren dat je rechterhand die je aan het trainen bent, eigenlijk je linkerhand is, bleek de spierkracht nog meer toe te nemen.

Ze onderzochten drieëntwintig proefkonijnen. Elf daarvan trainden de rechterarm voor een spiegel, de overige twaalf deden oefeningen voor een saaie muur. Drie weken lang. Wat bleek?

De deelnemers die zonder spiegel trainden, hadden een krachttoename van 34 procent. Zij die voor de spiegel stonden te zweten, lieten een krachttoename van maar liefst 61 procent optekenen. Om te ontrafelen hoe dit in de hersenen werkt maten de onderzoekers de hersenactiviteit in de motorische schors; een gebied belangrijk voor de uitvoering van bewegingen. Hieruit bleek dat dit hersengebied voor de rustende arm actiever was wanneer de deelnemers de training uitvoerden met een spiegel dan wanneer ze de optische illusie niet hadden.

Het onderzoek helpt niet alleen de ijdeltuiten onder ons vooruit maar ook de hulpbehoevenden. Zo kan de spiegelmethode toegepast worden bij mensen die een hersenbloeding hebben gehad waardoor ze eenzijdig verlamd zijn geraakt. Het trainen van de niet-aangedane zijde moet ervoor zorgen dat de aansturing vanuit de hersenen naar de arm- en beenspieren aan de verlamde zijde verbetert.

Tijd voor een grote spiegel dus.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."