Gwyneth Paltrow heeft ‘conscious uncoupling’ (bewust uit elkaar gaan) bekend gemaakt en beweert dat mensen haar daarvoor dankbaar zijn.

“Ze verklaarden me gek”, zegt Paltrow. “Ik wilde vreedzaam en positief scheiden. Leren vergeven, de boosheid opzij zetten en nog steeds ‘samen zijn’ voor de familie en de kinderen.” Waarschijnlijk zullen nu nog velen de wenkbrauwen fronsen. Want je gaat niet scheiden om samen te blijven. Toch?

Wat is ‘conscious uncoupling’ dan wel precies?

De Amerikaanse psychotherapeute en grondlegger van ‘conscious uncoupling’ Katherine Woodward Thomas beschreef deze manier van scheiden in 2015 in The Telegraph als “een scheiding waarbij welwillendheid, vrijgevigheid en respect voorop staan, waarbij partners hun uiterste best doen om zichzelf, elkaar en de kinderen zo min mogelijk schade toe te brengen, en waarbij zij nieuwe afspraken met elkaar maken die eenieder goed zullen doen in het leven”.

Dus eigenlijk gaat het erom dat je niet in de valkuil van je onbewuste stapt? Makkelijker gezegd dan gedaan, lijkt ons. Want is een vreedzame scheiding niet de intentie van (bijna) ieder koppel dat uit elkaar gaat, zeker als er kinderen zijn? Dat ‘conscious uncoupling’ niet een eenvoudig trucje is blijkt wel uit de documentatie erover. Het is een intensieve therapievorm die vijf globale stappen kent.

Emotionele vrijheid vinden

Er is iets kapot gegaan en het is meer dan alleen je hart. Misschien je algemene gevoel van veiligheid, of de betekenisgeving van je leven of je geloof in het leven en in de liefde. In de eerste stap ga je jouw complexe, pijnlijke gevoelens over de scheiding onder de loep nemen, zoals woede, haat, angst of wanhoop. Welke gevoelens ervaar je? Misschien kwam de scheiding uit de lucht vallen en voel je je verward over wat er is gebeurd en waarom. In deze stap ga je je gevoelens benoemen en de kracht ervan omzetten (of: de-escaleren) van destructieve energie, die zorgt voor schadelijk gedrag voor jezelf en voor anderen, naar constructieve energie die juist kan zorgen voor positieve veranderingen.

Je eigen kracht en je eigen leven terugpakken

In deze stap leer je je focus te verplaatsen van je ex-partner naar jezelf. Welke rol heb je zelf gespeeld bij wat er nu gaande is tussen jullie? Je leert te stoppen met ‘slachtofferen’. Door je vast te houden aan de slachtofferrol (“het overkomt mij allemaal, kijk wat mij is aangedaan”) hou je de wond van de scheiding open; er is geen ruimte voor échte heling of groei, laat staan bloei. In deze stap leer je hoe je weer op jezelf kunt vertrouwen, en hoe je kunt stoppen met niet-helpend gedrag zoals te vaak mensen pleasen’,over je grenzen gaan of jezelf tekort doen.

Patronen doorbreken en je hart helen

Welke overtuigingen en gedragspatronen had jij in je relatie en waar kwamen ze vandaan? Misschien vanuit wat je vroeger gezien hebt bij je eigen ouders of vanuit een geleden trauma uit je verleden. Welke overtuigingen steken in jouw relatie(s) steeds weer de kop op en op welke manier zijn ze belemmerend voor je? In deze stap ga je aan de slag met je hardnekkige overtuigingen en leer je dat het verleden niet bepalend is voor al jouw mogelijkheden in de toekomst.

Alchemist van de liefde worden

Nu ga je afspraken met jezelf maken die zorgen voor een positieve toekomst voor jezelf en voor anderen, hoe moeilijk of pijnlijk de dingen ook zijn geweest. Zet duidelijke grenzen voor jezelf en richt je aandacht op je eigen ‘nieuwe’ leven. Vrijgevig zijn en andere kleine gebaren (ook naar je ex-partner toe) zorgen voor meer positiviteit en warmte – wat tevens voelbaar is voor de kinderen en andere naasten om jullie heen.

Je eigen nog-lang-en-gelukkig creëren

In deze laatste stap neem je meer algemene beslissingen die gaan bijdragen aan het gezond inrichten van jouw ‘nieuwe’ leven. Je hoeft niet per se een betere versie van je leven vóór de scheiding te creëren, maar ga gebruik maken van de nieuwe mogelijkheden aan jouw horizon: nieuwe vrienden, hobby’s, sporten, etc.

Dat is de theorie, nu de praktijk…