Democratische kandidaat spreekt als een president de natie toe.

Weiningen zien enig voordeel voor Trump nu hij besmet is met het coronavirus. Kwetsbaarheid is niet meteen een artikel uit de Trump-winkel. “Het gaat goed, denk ik”, tweette hij. Ondertussen is hij overgebracht naar een militair ziekenhuis en is men begonnen met een kuur van het antivirusmiddel Remdesivir.

“Ik ben blij te kunnen melden dat de president het zeer goed stelt”, stelt Sean P Conley in een mededeling die verspreid werd door het Witte Huis. “Hij heeft geen extra zuurstof nodig, maar in overleg met specialisten hebben we ervoor geopteerd om te starten met de behandeling met remdesivir. Hij heeft zijn eerste dosis gekregen en is comfortabel aan het rusten.” Maar of dat de waarheid is, valt niet te achterhalen.

Joe Biden maakt ondertussen dankbaar gebruik van de situatie. “Dit is geen politieke materie” zei hij – met mondmasker – in een politiek statement voor de natie. “Mijn vrouw en ik bidden dat ze snel herstellen.” Vervolgens kwam hij met een resem tips zoals mondmasker, dragen, afstand bewaren, handen wassen en dat alle Amerikanen verantwoord moeten handelen. “Het gaat niet vanzelf weg. Volg de wetenschap, luister naar de experten. Dit is een herinnering aan ons allen. We moeten dit virus serieus nemen.”

Een duidelijke sneer naar de nonchalance van Trump, verpakt als bezorgdheid van de mens achter de politicus.