De Verdeelde Staten van Amerika.

Het ziet ernaar uit dat Biden de 46ste president van de Verenigde Staten wordt. Hij heeft de overwinning nog niet geclaimd, maar hield al wel een toespraak die erg presidentieel klonk. “Ik wil een president zijn van ‘alle’ Amerikanen”, zei Biden. Dat was meteen ook de belangrijkste boodschap. De presidentsverkiezingen hebben pijnlijk duidelijk gemaakt dat het land verdeeld is, fifty fifty. Begin er maar aan op je 77ste!

Toch is het spel nog niet gespeeld. Trump toont zich een slecht verliezer, nog voor hij verliest en trekt naar de rechter. Hij vraagt om het tellen te stoppen in Michigan en Pennsylvania en vecht de resultaten elders aan. Stel dat hij gelijk heeft, dan staat Amerika met de broek op de enkels. Het land dat zich als de almachtige democratische scheidsrechter van de wereld gedraagt is niet in staat om in eigen land betrouwbare verkiezingen te organiseren? “What the hell, America!”

Als het niet zo is, is het Trumps grootse leugen. 22.247 misleidende uitspraken zou hij – volgens The Washington Post hebben gedaan tijdens zijn presidentschap. Trump is de man die hoge postjes gaf aan zijn familie, de rechtsstaat negeerde, met dictators koketteerde en leugens verspreidde. En hij kwam er iedere keer mee weg. Ook deze keer? Het is stil in het Witte Huis. Zijn woorden verstommen als gereutel.

Maar, wie weet. Het kan nog keren. De prijzen worden nog altijd pas aan de meet gegeven.