Het is je vast niet ontgaan dat speciaalbieren hot zijn. Al je biervrienden hebben hun normale pils in de koelkast verruild voor bieren waar jij misschien het bestaan niet van afwist. 

Wil je hen deze keer eens echt de loef afsteken? Misschien moet je dan eens een krat bestellen van The Wreck Preservation Ale. Niet alleen zal het een zeer unieke smaak hebben, het verhaal erachter is nog interessanter.  In een museum in Tasmanië, Australië huisde namelijk al een tijdje een biertje van 220 jaar oud, dat gevonden was in een scheepswrak. Natuurlijk allang niet meer drinkbaar, maar de  Australische brouwerij James Squire is erin geslaagd het bier na te maken met exact dezelfde ingrediënten.

Tijdens het nemen van staaltjes van het oude bier, kwam de brouwerij tot de verrassende conclusie dat het bier compleet anders gebrouwen was dan hoe wij het vandaag de dag maken. Het oude recept had een ander fermentatieproces, waardoor de suikers sneller opgenomen waren en in tegenstelling tot onze huidige bieren veel langer bewaard kon blijven. Ook de bijzondere omstandigheden in de diepe donkere zee bleken een vruchtbare bodem voor de gist te zijn.

Na het grondig ontleden van de oude biertjes, werd het Australian Wine Research Institute en hun laboratorium ingeschakeld om het gist te isoleren en geschikt te maken voor commerciële productie. Het resultaat? Een rijk, zacht biertje met een kruidige ondertoon en een hint van chocolade. Het biertje is limited edition en is te krijgen bij de James Squires brouwerijen en het Queen Victoria Museum in Tasmanië.

Wie zei dat je steeds als eerste een zinkend schip moet verlaten?

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."