De eersten zullen de eersten zijn.

We juichen met z’n allen als Pfizer aankondigt dat ze een vaccin hebben tegen corona. Maar voor wie juichen we, en wat speelt zich af in de coulissen van het theater van het grote geld?

Ze hebben de bijnaam ‘Big Pharma’ gekregen: de Zwitserse farmareuzen Novartis en Roche, de Amerikaanse giganten Pfizer en Johnson & Johnson en het Franse Sanofi hebben het grootste deel van de mondiale medicijnenproductie in handen. Deze grote laboratoria gaan dikwijls bijzonder ver om hun monopolie te vrijwaren, ook al dreigen ze hiermee de volksgezondheid in gevaar te brengen.

Bovendien zijn onder druk van de Big Pharma bepaalde medicijnen zo goed als onbetaalbaar geworden. De grote farmaceutische bedrijven zijn de laatste jaren almaar meer een select groepje geworden van steeds grotere bedrijven. Waardoor ze een steeds grotere invloed uitoefenen op het gezondheidsbeleid van landen. Ze maken handig gebruik van onderzoek aan universiteitslabo’s, door de overheid gefinancierd, om net die medicijnen te ontwikkelen waar ze een grotere marge op kunnen nemen en waarvan ze terugbetaling kunnen verzekeren.

CANVAS / 12 november, om 21:20 – 22:15 : ‘Big pharma. Labos tout-puissants’