Dreamland wil vastgeroeste denkwijzen doorbreken.

Dreamland gebruikt het grote kinderfeest van Sinterklaas om een maastschappelijk statement te maken. We berichtten al eerder over het genderneutraal maken van ons speelgoed. Frankrijk en Nederland willen concrete maatregelen nemen en gaan seksistisch speelgoed uit de rekken halen. Vanaf volgend jaar mogen speelgoedwinkels niet langer een gescheiden afdeling voor jongens en meisjes maken. Er mag ook niet meer worden geadverteerd per sekse en het winkelpersoneel mag aan de klant niet meer vragen of het voor een jongen of een meisje is. Geheel volgens die filosofie bracht Matell en genderneutrale versie van Barbie: noch man, noch vrouw dus.

Ook Dreamland wil zijn steentje bijdragen aan het ‘ontseksen’ van onze maatschappij en zendt deze dagen een reclamespot uit waarin een jongetje droomt van een pop en die hij  in het geheim aan Sinterklaas vraagt.

Dat kan Sinterklaas – die duidelijk gender heeft – niet weigeren en we zien het jongetje aan het eind dan ook wegdromen met een pop in zijn armen.

Heel nobel allemaal om daar een lans voor te breken, maar je kan je afvragen of je  in een het streven naar gelijkheid niet de ongelijkheid stimuleert. We moeten ons toch niet gaan schamen omdat we als jongen een kraan of een brandweerauto wilden en als meisje een pop? Daar lijkt het ondertussen wel zo op. De jongens met een gevoel voor poppen kunnen met de Sinterklaasclip dan wel bediend zijn, de gewone kereltjes blijven hier wel verweesd achter. 

Alle mensen zijn gelijk, man en vrouw, maar tegelijk ook zo verschillend. En gelukkig maar, want zonder die ongelijkheid kunnen er morgen geen kindjes meer worden gemaakt.