Op 28 juni 2019 werd Vestville net voor aanvang afgelast. Vestiville was een organisatie van Ravuth Ty en zijn zus Aymira, twee Nederlanders van Cambodjaanse afkomst.

In 2014 waren broer en zus overigens al betrokken bij het Nederlandse Vestival, dat in Nijmegen plaatsvond en eindigde met een grote stapel onbetaalde facturen.

Begin juni 2019 werd toch gestart met de opbouw op het Kristalpark. Er was wel de tegenvallende ticketverkoop: van de beoogde 125.000 tickets werd er maar één derde verkocht (later werd dat aantal volgens Het Laatste Nieuws ontkend).

De doodsteek werd evenwel gegeven door Cardi B: ze vond het festival niet voldoende veilig. De deuren van het festival werden hierop nooit gopend. Volgens Het Laatste Nieuws had de organisatie zo’n 4,5 miljoen euro uitgegeven en slechts een tiental procent daadwerkelijk betaald. Er was sprake van vervalste betalingsbewijzen. Broer en zus werden verdacht van oplichting, witwassen, valsheid in geschrifte en misbruik van vertrouwen. Ze werden opgepakt, maar later vrijgelaten en zijn vandaag volgens de krant gewoon onbereikbaar.

Momenteel zit het dossier volgens Het Laatste Nieuws in een onderzoeksfase en wordt bekeken of er strafbare feiten zijn gepleegd. Vervolgens zal de onderzoeksrechter het dossier afsluiten, waarna het openbaar ministerie zijn vordering maakt en duidelijk wordt of er voldoende redenen zijn om de organisatoren te vervolgen.

Er is bovendien bijkomend slecht nieuws waardoor de kansen tot (terug)betaling ernstig gedaald zijn. De Belgische onderneming Vestival had adres in de Pelikaanstraat in Antwerpen. Volgens de Kruispuntbank van de ondernemingen is dat adres evenwel sinds 3 september 2019 doorgehaald. In gewone taal betekent dit dat de onderneming daar niet meer gevestigd is. Er is ook geen nieuw adres gekend. Met de twee hoofdpersonen die niet meer te bereiken zijn en een onderneming die niet meer bestaat, ziet het dossier er toch niet al te goed uit, wat de onderzoeksrechter ook zal beslissen.

(Thierry Debels)