Onthutsende cijfers uit de vierde wereld.

Als je dit leest, dan heb je internet en misschien ging je er – net als wij – vanuit, dat tegenwoordig vrijwel iedereen internet heeft. Niets is minder waar. Uit cijfers van Statbel blijkt dat 22 procent van de alleenstaanden in België zich niet door wifi kunnen laten bedienen in huis. Dat is bijna een kwart van alle alleenstanden en dubbel zoveel als het gemiddelde. Bij oudere alleenstaanden – tussen 65 en 74 jaar – is het nog erger en heeft 31 procent van hen geen computer. In 2020 betekent dat een enorm isolement.

Bij jongeren is het anders. In tijden van corona kwam men er achter dat slechts 2 procent geen online les kan volgen thuis. Brussel is een uitzondering, daar hebben 6 procent van de schoolgaande jeugd geen internet. Waarom kopen ze er dan geen? Simpel: één op vijf gezinnen heeft een netto inkomen laner dan 1.500 euro. Dat zijn verpletterende cijfers.

Als je straks op de barricades gaat staan voor de armoede aan de andere kant van de oceaan, dan ben je blind bent voor de toestand in je eigen straat.