Het is bijna vakantie en menig Vlaming trekt er dan met de auto op uit. Misschien wel door Duitsland. Ze zeggen wel eens dat er zo snel mag gereden worden als u maar wil, maar is dat wel zo? En wat riskeert u?

Voor wie het gaspedaal eens wat dieper wil indrukken is Duitsland het walhalla. We geven het toe: zelfs wij trekken richting onze oosterburen als we een snelle auto mogen uittesten. Omdat het kan. Omdat het mag.

Op de Duitse Autobahn is 130 km/u de aanbevolen maximum snelheid. Dat wil zeggen: het advies van de overheid. U hoeft zich echter niet aan dat advies te houden en u mag zo snel rijden als u wil. Of kan.

Dat heeft echter wel consequenties. Stel dat u tegen hoge snelheid bij een ongeval betrokken geraakt, dan is de kans – ook al was het niet uw schuld – reëel dat u toch aansprakelijk wordt gesteld. In heel wat gevallen is de rechter namelijk van mening dat, als u zich aan de aanbevolen snelheid had gehouden, u nog voldoende tijd zou hebben gehad om het ongeval te vermijden.

U mag trouwens niet overal snel rijden op de Duitse snelwegen. Aan op- en afritten, in de buurt van steden en bij wegenwerken gelden snelheidsbeperkingen die dan staan aangegeven. Daar kunt u zich maar best aan houden, want ook al rijdt u maar 1 km/u te snel – na correctie wel – dan zult u toch een boete krijgen. Hoe hoog die boete is, hangt van omstandigheden af.

Wie op hoge snelheid door Duitsland reist, die houdt ook maar beter zijn benzinepeil in de gaten. Het verbruik ligt dan wat hoger en in het Duitse verkeersreglement staat: “Het is verboden zonder brandstof te vallen op de autosnelweg”.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.