Bijzondere Porsche die Belgische telefoonpaal kopte gaat onder de hamer (foto’s)

Er werden slechts vijf stuks van de 908-010 Kurzheck gebouwd en dit exemplaar maakte een serieuze crash mee.

De wagen stond op 26 mei 1968 aan de start van de duizend kilometer van Spa-Francorchamps, in die tijd nog een stratencircuit van ruim veertien kilometer lang en voorzien van de nodige moeilijkheden en hoogteverschillen. Bovendien viel de regen die dag met bakken uit de loodgrijze hemel.

De Porsche 908-010, een auto met 350pk en die amper 600 kilogram weegt, was in die tijd uiteraard nog niet voorzien van allerlei elektronische veiligheidssnufjes. Het was dan ook niet echt verwonderlijk dat racepiloot Jochen Neerpasch er pardoes mee van de baan gleed. Dat gebeurde net op een van de snelste stukken van het circuit, ter hoogte van Malmedy. Bam, tegen een telefoonpaal.

Die telefoonpaal brak af, boorde zich een weg door de zijruit en hamerde tegen Neerpasch’s helm. Diens licht ging even uit.

Gelukkig kwam Jochen Neerpasch er weer bovenop. Een kort bezoek aan het ziekenhuis leerde dat hij ontzettend veel geluk had. De Porsche – of wat er nog van overbleef – werd naar de Porsche-fabriek gebracht. Het was de bedoeling de bolide daar opnieuw in elkaar te knutselen, maar het kwam er niet van.

Meer dan tien jaar later kocht Bill Ferran, een Amerikaanse autocoureur, de Porsche over. Hij kende een expert die de wagen wèl weer in zijn oorspronkelijke staat wist te herstellen.

Sindsdien werd de Porsche enkel gebruikt voor tentoonstellingen en evenementen. In augustus wordt-ie geveild bij RM Sotheby’s in Monterey. Verwacht wordt, dat hij tussen de 2 en 2,5 miljoen euro zal opbrengen.

1

Image 1 of 13

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More