U kent het misschien wel: de drang om een inkomend berichtje meteen te lezen terwijl u met de wagen, fiets of moto rijdt. Erg gevaarlijk en weldra verleden tijd ook. In de nieuwe versie van iOS, het besturingssysteem van de iPhone, zit een functie die inkomende berichten blokkeert als u aan het rijden bent.

De functie heet ‘Do not disturb while driving’ en zal in iOS 11 zitten. Wanneer de telefoon via een kabel of bluetooth op de wagen aangesloten is – of wanneer de wagen in beweging is – worden alle inkomende berichten geblokkeerd.

Daarnaast wordt een grote hoop apps geblokkeerd, zodat de chauffeur niet de neiging heeft om tijdens het rijden zijn smartphone te gebruiken.

De persoon die u een berichtje gestuurd heeft, krijgt ook automatisch een boodschap die vertelt dat u aan het rijden bent – handig, voor het geval de afzender binnen de 30 seconden een antwoord verwacht.

Andere passagiers zullen de functie kunnen uitschakelen, zodat  zij wél naar hartenlust op de smartphone kunnen tokkelen.

Ons lijkt het een kwestie van tijd vooraleer ook de chauffeurs die functie uitschakelen, maar kom, het is wel een lovenswaardig initiatief van Apple.

 

Gepubliceerd door Bert Pichal

Houdt van Belgische bieren, bordspelen en de Backeljau's.