De legendarische investeringsexpert Jim Rogers waarschuwt voor een gigantische economische crash die er zit aan te komen. In een interview met Business Insider geeft hij de nodige uitleg. “Het wordt erger dan we ooit meegemaakt hebben.”

Rogers is een Amerikaanse universitair docent, schrijver en oprichter van de Rogers International Commodities Index en Quantum Fund. Iemand die dus weet waarover hij het heeft. Volgens Rogers zijn ze in Amerika weer financiële bubbels aan het creëren. En ook deze keer zullen die  uit elkaar spatten. Maar in vergelijking met 2008 zal het veel ernstiger zijn. De wereld zit momenteel in veel diepere schulden.

“In 2008 hadden de Chinezen veel geld opzijgezet voor mindere tijden. Dat geld hebben ze nu allemaal uitgegeven. De Chinezen hebben een enorme schuld, om nog maar te zwijgen van die van Amerika. Die is vijf keer groter geworden.”

Tijd om ons zorgen te maken dus. Maar waar en wanneer gaat het uiteindelijk mis?  “Het gaat altijd mis waar je dat niet verwacht. In 2007 was dat in IJsland. Niemand zag dat aankomen. Zo’n klein land zou weinig impact hebben.  Daarna volgde Ierland, Bear Stearns, Lehman Brothers,… het was niet meer te stoppen. Het zou deze keer evengoed mis kunnen gaan met het Amerikaanse pensioenplan. Of nog eens in een klein land, waar we het totaal niet verwachten. Het kan echt alles zijn.”

Rogers voorspelt dat de overheid andermaal zal proberen te redden wat er te redden valt. Maar dat het deze keer echt niet zal werken. “De westerse beschaving is aan het instorten”, aldus Rogers. “Ik  ben bang voor wat komen gaat. Je ziet overheden overal falen. We gaan landen en instituties zien instorten die lange tijd hebben bestaan.  Sommige zullen zelfs volledig verdwijnen. Lehman Brothers bestond 150 jaar en is nu weg.”

Rogers nam het zekere voor het onzekere en verhuisde naar Azië. Zijn kinderen spreken Mandarijn. Geniet nog van uw weekend!