Netflix doet gouden zaakjes tijdens de lockdown.

Want na wandelen, poetsen, tuinieren en kokkerellen blijven er niet meer veel opties over, dan gewoonweg even in de zetel te ploffen en bingewatchen tot de late uurtjes. De crisis leverde Netflix maar liefst een extra 16 miljoen abonnees op, en brengt het totaal van betalende kijkers op 183 miljoen wereldwijd. 

Maar is verveling nu de oorzaak van het succes, of de nieuwsgierigheid naar een nooit geziene hype over een docu-serie? Want normaal spreken documentaires slechts een bepaald segment van de kijkers aan, maar in het geval van Tiger King werd de serie 34 miljoen keer bekeken op amper tien dagen tijd.

Begin april ging het al snel bijna nergens anders meer over op social media, en beroemde Hollywood acteurs namen zelfs de tijd om zich te verkleden als hun favoriete Tiger King-personage.

De documentaire bevat genoeg kleurrijke, interessante personen om een noodregering te vormen, maar tenslotte draait het allemaal rond één welbepaald individu: Joe Exotic.

De 57-jarige Joe Maldonado-Passage trouwde vijf keer met een heteroman die hij telkens verslaafd maakte aan drugs. Hij werd in 2018 veroordeeld tot een celstraf van 22 jaar, wegens het beramen van twee huurmoorden, dierenmishandeling, het overtreden van de wet op beschermde diersoorten, het doden van vijf tijgers en handel drijven in tijgerwelpen.

Allemaal straffe feiten om een grondige hekel aan hem te krijgen, maar niets is minder waar. Dankzij z’n charisma, krijgt het publiek maar niet genoeg van hem. Hij is de ultieme anti-held, de underdog der underdogs.

De zevendelige serie over de tijgerhouder Joe Exotic en zijn aartsvijand, dierenactiviste Carole Baskin van Big Cat Rescue, heeft alles wat je eerder van een fictieve misdaadserie zou verwachten dan van een documentaire: tijgers, leeuwen, macht en seksualiteit, moordzucht en wraak, polygamie, drugs, zelfmoord, een eenarmige vrouw en wapens.

Da’s natuurlijk ook wel een beetje te danken aan de geniale montage van documentairemaker Eric Goode. Hij slaagd erin om Joe Exotic te doen overkomen als een sympathieke kerel met een hart voor dieren. Zijn weldenkende tegenpool, Carole Baskin, wordt dan weer afgeschilderd als een zwarte weduwe.

Wat ze misschien ook wel is: ze trouwde ooit met een tijgerfokker en miljonair, hij verdween spoorloos en zij pakte zijn geld. Niemand is dus heilig in deze documentaire, en dat maakt het net zo fascinerend.

En het stopt niet nadat je alle afleveringen gezien hebt. Het internet vult zich namelijk met nog meer verhalen, die je bijna niet kunt geloven.

Behalve de documentairemakers liep er ook vier jaar lang een zekere Robert Moor rond in de WG Zoo van Joe Exotic. De schrijver werkte al die tijd aan een artikel over de strijd tussen Joe en Carole. Hij sprak met iedereen die je in de serie voorbij ziet komen en was later ook aanwezig bij de rechtszaak. 

Op zijn Twitter onthulde hij onlangs de meest schokkende en intrigerende feiten die je niet zag passeren in de reeks. Of om de woorden van Joe zelf te gebruiken: “This is my own little town. I’m the mayor, the prosecutor, the cop, and the executioner.”.

  1. Joe zong of schreef geen van zijn country-liedjes zelf. Dit gebeurde telkens door de Clinton Johnson Band. Joe zong tijdens de opnames telkens zachtjes over de vocal track.

2. Telkens er een tijger stierf in de zoo, verkocht Joe de beenderen aan het Skeleton Museum in Oklahoma City.

3. Voordat Joe trouwde met John en Travis, was er nog een jongeman met wie hij in het huwelijksbootje trad. Net als zijn andere echtgenoten, was ook JC Hartpence 100 procent hetero. Hartpence is ondertussen veroordeeld tot een levenslange celstraf wegens moord.

4. De onderzoeker die werd aangesteld om de mysterieuze brand in een silo van de zoo te onderzoeken, waar ‘toevallig’ al het beeldmateriaal van een realityserie over Joe lag opgeslagen, kluste ook bij als chauffeur van Joe. De kerel in kwestie zit momenteel ook in de cel wegens aanranding.

5. In de serie wordt een trouwe werknemer (tevens gehandicapt door een tijgeraanval) geïntroduceerd als Kelci Saffery, maar die naam klopt inmiddels niet meer. Saffery is nu een transgender-persoon en heeft zijn voornaam daarom veranderd naar Saff. Inmiddels is hij verhuisd van Oklahoma naar Californië. De oud-dierenverzorger zegt geen contact meer te hebben met zijn ex-collega’s van de GW Zoo.

6. Gedurende lange tijd kon Joe iedereen overtuigen dat hij leed aan prostaat- en beenmergkanker. Hij slaagde erin om donaties op te halen, om zogezegd zijn medische kosten te betalen. Later ontdekte Moor dat Joe gewoon een infectie had aan zijn prostaat, en een zware uitbraak van herpes op het gezicht.

7. James Garretson, een striptent-uitbater met een middeleeuws kapsel en zakenpartner van Joe, geeft zijn interviews telkens in een donker en bizar warenhuis. De naam en locatie van dat warenhuis komt de kijker nooit te weten, maar blijkt uiteindelijk Tiger Liquidation te heten.

8. Televisiemaker Rick Kirkham die wel potentieel zag in een reality-serie over de extravagante Joe, heeft ooit een film ingeblikt die gebaseerd is op zijn eigen cocaïneverslaving.

9. Voordat Carole trouwde met Don Lewis, had ze een relatie met een zekere Jay Baykal. Maar deze relatie eindigde in een straatverbod voor Carole.

10. John Finlay en Joe waren een tijdje dolgelukkig met elkaar, zó gelukkig dat John zelfs een tattoo met Private Property of Joe Exotic liet tatoeëren. De twee bleven echter niet lang samen, want John verliet Joe daarna voor een medewerkster uit het dierenpark. Inmiddels is John met weer een andere vrouw verloofd. Zijn tanden die hij verloor vanwege zijn meth-verslaving, heeft hij netjes laten vervangen.

11. De contactenlijst in Joe’s telefoon bestonden meestal uit bijnamen, zoals James Tiger en Marc Police. Een opvallend contact in de lijst was Mike Hit. Hit als in hitman? Moor ontdekte van wel, en hij kwam zelfs te weten dat Mike Hit ooit werkte als huurmoordenaar voor een Mexicaanse bende.

12. Jeff Lowe, een onbetrouwbare playboy die Fred Durst anno 1998 als mode-icoon gebruikt, is momenteel de nieuwe eigenaar van de zoo en zelf allesbehalve een onbesproken figuur. Hij en Joe hadden eerst het idee om de zoo te transformeren in een biseksuele stripclub waar je tijgerwelpjes kan aaien. De plannen voor Tigers and Dreams gingen uiteindelijk niet door.

13. Jeff Johnson, een dealer in reptielen, was vroeger bevriend met Joe. Maar na een fikse ruzie dreigde Johnson ermee om de frauduleuze praktijken van Joe bloot te leggen. Wat later ging de woonst van Johnson op mysterieuze wijze in vlammen op.

14. De reden dat geen enkele werknemer van de WG Zoo ooit naar de pers stapte om de slechte omstandigheden waarin de tijgers leefden aan te kaarten, is omdat Joe ze allemaal verplichtte een contract te tekenen. Hierin stond dat Joe een miljoen dollar schadevergoeding kon eisen als ze hun verhaal deden aan de buitenwereld. Dit contract bleek uiteindelijk helemaal niet rechtsgeldig te zijn.

15. Moor ontdekte dat de handtekening van Don – de spoorloze echtgenoot van Carole-  niet overeenkwam met die op het ‘testament’ van Don, waarin staat dat Carole recht heeft op al zijn geld en bezittingen.

16. Tijdens de brand in één van de silo’s van de zoo, kwamen ook een deel alligators om het leven. Enkele van deze beesten leefden ooit op de Neverland Ranch van wijlen Michael Jackson.

17. In de docu hoor je Joe pochen dat hij ooit op de cover sierde van Hollywood Weekly. Wel, dat is niet echt iets om naar huis over te schrijven. Dit is namelijk het type tijdschrift waar je tegen betaling  jezelf op de cover kunt laten verschijnen met bijhorend artikel.

18. In 2014 beweerde Joe dat zijn computers gehackt waren door het team van Carole. De dader was in feite de YouTuber Natty G, die in onvrede leefde met Joe vanwege een misgelopen drugsdeal.

19. De makers van Tiger King beloofden Carole en haar huidige man Howard een documentaire met vooral de focus op de mishandeling van tijgerwelpjes en de verdwijning van Don Lewis op een ‘respectvolle’ manier in beeld te brengen. Howard en Carole waren totaal niet blij met het ‘opruiende en sensationele’ eindresultaat. Ze voelden zich, om in Tiger King-taal te blijven, ongelooflijk f*cked.

20. Over de jonge toyboy Dillon, Joe’s huidige man, kunnen we kort zijn: die is nog steeds samen met zijn kleine redneck. Hij steunt Joe door dik en dun. Terwijl zijn grote liefde in de bak zit, neemt Dillon het voor ‘m op via zijn Insta-feed.

We eindigen met onze favoriete Joe Exotic quote: “I’m outspoken, good looking, love to party and have fun.” Damn right!

 
 
 
 
 
 
 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."