De superkern is dood, leve de olijfboomcoalitie!

In september is het afgelopen met de regering Wilmès. Een regering die eigenlijk nooit een regering is geweest, maar die perfect was om een berg schulden voor de komende generaties te maken. Als we straks achterblijven op het slagveld van Covid-19, kan iemand die niemand is nu eenmaal niet ter verantwoording worden geroepen. Belgische perfectie.

Maar goed, straks is het zo ver en moeten we wel verder. En dus broeit de politieke nervositeit. Alle combinaties voor de vorming van een federale regering zijn ondertussen uitgeprobeerd: die van het schilderspalet, de regenboog en de componisten. En toch kan het nog anders. Vlaams fractieleider van Groen, Björn Rzoska, komt met een nieuwe combinatie en een nieuw woord: de “Olijfboomcoalitie”, oftewel een coalitie van groenen, socialisten, christendemocraten en aangevuld met één rechtse partij: N-VA. Het mag voor Rzsoka ook Open Vld zijn. Zolang de verkiezingsuitslag maar gerespecteerd blijft. “De groene familie heeft bij de verkiezingen gewonnen”, zegt Rzoska in De Standaard. “Deze coalitie weerspiegelt dus beter het signaal van de kiezer.”

Dat moesten we toch even nalezen. Federale verkiezingen: Groen 8 procent, Ecolo 13 procent. N-VA haalde federaal in zijn eentje 25 procent, Vlaams belang 18 procent, Open Vld 12 procent en MR 14 procent.

Tiens, wat zou Rzsoka bedoelen met de groenen hebben de verkiezingen gewonnen?