Björn Soenens op de selfie met Joe Biden

Soenens: “De basis voor journalistiek is het vertrouwen in de journalist.”

Björn Soenens is verslaggever voor de VRT in de VS. Een groot land voor een man alleen. Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is. Een journalist ontkomt – alle goede bedoelingen ten spijt – nooit helemaal aan de mening van zijn ziel. Laten we voorzichtig stellen dat de VRT geen fan is van Donald Trump. Dat kan je perfect aflezen aan de grimassen die Marine Tanghe trekt, telkens zij de naam Trump moet uitspreken. Dat leidt meermaals tot subtiele een-tweetjes met de correspondent in de VS, Björn. Die krijgt daardoor wel de woede van sommige kijkers over zich heen. “Je bent een Trumphater, een linkse klootzak, een marxist en een stalinist”, klinkt het.

Nu ja, als je een selfie van jezelf met Joe Biden post op je eigen Facebook, krijgt die kritiek de wind in de rug. Of het nieuws daardoor niet juist zou zijn, is een mening van kwatongen en wellicht onterecht. Er zit een kleurfiltertje op, zeg maar. In tijden waarin social media meningen bepalen, leidt dat echter wel tot haatberichten en scheldpartijen. Nobele onbekenden met een mening – die opereren vanuit de schaduw – voeren een kleine guerilla-oorlog tegen de VRT en Soenens in het bijzonder. En dus schrijft Björn een emotionele openbrief. Hij noemt zichzelf een soort kanarie in de steelkoonmijn.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More