Al meer dan 16.000 klachten wegens ‘te politiek’.

Een groepje zwarte dansers gaat op één knie zitten. We horen een stem door de luidsprekers: “I can ‘t breathe.” Op de achtergrond zet een blanke agent zijn knie op een zwarte danser. Daarna wordt de onderdrukking van het zwarte ras uitgebeeld, inclusief oproerpolitie met schilden.

Onmiddellijk na het optreden stromen er massaal klachten van kijkers binnen bij Ofcom, het Britse overheidsbedrijf dat waakt over media en televisie. Op dit moment zijn er al meer dan 16.000 mensen die vinden dat zulks politiek statement niet thuis hoort in een talentenjacht.

De dansgroep zelf reageerde ook op Instagram. Net zoals in hun optreden, delen ze de wereld in in goed en kwaad, in gelijk en ongelijk. “Er valt zoveel te zeggen, maar ik zal ons optreden voor zichzelf laten praten”, klinkt het op Instagram. “Ik dank jullie voor de duizenden steunberichten. En de duizenden berichten die ik heb ontvangen vol haat en onwetendheid: ook daarvoor dank ik jullie. Jullie tonen nog maar eens aan wat er moet veranderen, en waarom dit optreden zo belangrijk was voor mij en de rest van onze groep.”