Anti-racisme gebruikt corona als brandversneller.

Het was voorspeld, tenminste we waren gewaarschuwd: een pandemie heeft als bijwerking, dat er bij het minste conflict onlusten uitbreken die buiten elke proportie zijn.

Natuurlijk heeft Amerika een probleem met racisme en buitensporig politiegeweld van blanken tegenover zwarten. Dat blijkt uit de statistieken, maar het oproer dat zich nu over de hele wereld verspreidt, is geen oplossing en verlegt het probleem. De keuze van de slogan #BlackLivesMatter (zwarte levens tellen) is per definitie even racistisch als het racisme waar ze zich tegen afzetten. Telt het leven van een blanke dan niet?

Jeugdidool Billie Eilisch stoort zich daar mateloos aan en net zoals vele andere beroemdheden trekt ze van leer. Het stoort Billie dat veel mensen zeggen dat niet alleen ‘zwarte levens’ tellen, maar dat alle levens belangrijk zijn. “Als ik dat nog één keer hoor van een blanke persoon flip ik”, schrijft ze in hoofdletters. Ze stelt dat er niet gezegd wordt dat ‘witte levens’ er niet toe doen. “Dit gaat helemaal niet om jou. Jij bent niet in gevaar.”

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

#justiceforgeorgefloyd #blacklivesmatter

Een bericht gedeeld door BILLIE EILISH (@billieeilish) op

Het #BlackLivesMatter-protest in Brussel gaat maandag alvast niet door omwille van schending van de coronamaatregelen. Maar dat is slechts officieel. Het valt af te wachten of men zich daar aan zal houden. BLMBelgium (Black Lives Matter Belgium) – die de optocht wilde organiseren – excuseert zich voor het annuleren van de mars en beweert dat de annulatie komt door een slechte organisatie.

In een brief – vol taalfouten – leggen ze uit waarom een en ander niet doorgaat, en stellen dat “de betoging niet bedoelT werd om geweld op te starten”. Ze gieten er wel meteen ook een politieke saus over en merken op dat ze geen N-VA, Nazi’s of Donald Trump-supporters zijn.

Maar echt aanstootgevend is de racistische opmerking in de brief : “Wij zijn niet de AllLivesMatter Movement.” Die opmerking is niet alleen jammer, maar ook opruiend en gevaarlijk. Ja, er is wel degelijk een probleem. Ja, op deze manier maak je het alleen maar erger, ja we moeten aan tafel gaan en een oplossing zoeken, nee er hoeven geen winkelruiten te sneuvelen en auto’s moeten niet in brand worden gestoken.

Gevreesd wordt dat de dood van Floyd een wereldwijde en vooral onnodige oorlog tussen blank en zwart zal veroorzaken.