Vol is vol.

Het Antwerpen van de Noordzee, waar de hoogbouw wordt aanbeden en de mosselen met frieten trouwen, heeft een zomerplan. De kustgemeente heeft besloten dat maximaal 10.000 badgasten tegelijkertijd zullen toegelaten worden op het strand. “Vol is vol”, zegt burgemeester Daphné Dumery (N-VA). “Reserveren zal niet mogelijk zijn.”

Blankenberge heeft het strand opgemeten en voorziet een oppervlakte van 6 vierkante meter per bezoeker. Voor het zachte strand betekent dat dat er 10.000 zonnekloppers op mogen. “Het hard strand blijft ruimte voor ontspanning en dus beschikbaar voor iedereen. Daar rekenen we op het gezond verstand van de strandgangers”, zegt de burgemeester. “Je mag er wel niet blijven zitten of liggen.”

En daar heb je meteen ook het probleem. Het stadsbestuur wil nog wel in dialoog gaan met de NMBS, zodat op voorhand geweten is wanneer het strand vol is, maar wat doe je met al die mensen die geen plaats hebben, creëren je zo geen monsterfiles tussen de verschillende badplaatsen en/of verplaats je het probleem van de drukte op het strand naar de dijk? 10.000 badgasten dat is één derde van wat er normaal gezien op komt te liggen. Waar gaan die 20.000 anderen naartoe? Hopen op zoveel gezond verstand is gelijk hopen dat Sinterklaas toch bestaat. Of zien wij dat door een verkeerde zonnebril?