Om de hoek bij George Clooney, wordt elk jaar de Concorso d’Eleganza Villa d’Este georganiseerd. Een poepsjiek evenement waar miljoenen euro’s aan auto’s en motoren getoond en verkocht worden. In vergelijking met wat er aan de boorden van het Como Meer gebeurt, is de Zoute Rally een optochtje voor heikneuters.

Villa d’Este was dus de plek waar BMW voor het eerst zijn zware R18 cruiser met het 1800 cc blok toonde. De Duitsers willen de powercustom  in de tweede helft van 2020 op de markt brengen.

Van Proto naar Productie

De R18 is dus meer dan zomaar een prototype, maar wel een motor die de prelude vormt voor een productiemodel dat er binnen iets meer dan een jaar moet komen. Het blok is de nieuwe en enorme 1800 cc boxertwin; de styling wordt door BMW bestempeld als ‘modern vintage’.

Lang en laag

Het open design is kenmerkend voor de motor. Voorlopig moet er niet al te veel elektronica verborgen worden, want er zit enkel elektronica voor de lamp en de ontsteking op. Geen ABS dus en dat zal op de productieversie ook wel moeten. Samen met een andere uitlaat die de tegen dan geldende Euro5 normen zal moeten tegemoet komen. Jammer, want deze klinkt als een drumsolo van Mötley Crüe. Banale dingen zoals een tellerpartij, spiegels en een nummerplaathouder, horen logischerwijze ook tot de nog toe te voegen extra’s. Of er een passagierszadel standaard op komt is nog maar de vraag. Het lange en lage design, typerend voor een cruiser, blijft ongetwijfeld wél behouden.

Najaar 2020

Het wordt dus nog even afwachten hoe het uiteindelijke model er in 2020 zal uitzien. In elk geval toont BMW dat het zijn entree in het segment van de zware customs heel serieus neemt. Ze komen hoe dan ook in een klasse die tot voor kort vooral door Amerikanen en eerlijk gezegd bijna uitsluitend door Harley-Davidson bemand werd. Heel ambitieus dus, maar op basis van wat we hier in in Villa d’Este zagen, met kans op slagen. Ergens in de tweede helft van volgend jaar, krijgen we meer zicht op hoe groot die kans wordt.