We wisten al een hele tijd dat die er zat aan te komen, maar nu is hij er.

Van Mercedes rijdt de EQC al een tijdje rond, en de komst van de Audi E-tron op onze wegen werd met veel tromgeroffel aangekondigd. Nu is ook de eerste volledig elektrische SUV van BMW een feit.

De batterij, met een capaciteit van 80 kWh, werd in de vloer ingebouwd. Dat batterijpakket weegt 500 kilogram. De elektromotor telt 286 paarden en 400 Nm aan trekkracht, waardoor de iX3 in 6,8 seconden van nul naar honderd sprint. Opdat je niet al te snel zonder stroom zou vallen, werd de topsnelheid beperkt op 180 km/u.

Over die actieradius gesproken: als we de WLTP-cijfers mogen geloven, doet BMW dat wel goed. De iX3 zou zo’n 460 kilometers ver geraken, tegenover 436 voor de Audi en 417 voor de Mercedes.

Opladen kan aan een snellader tot 150 kW. Op die manier is de batterij op amper 34 minuten van niks naar 80 procent vol. je kan ook eenfasig laden aan 7,4 kW, of driefasig aan 11 kW.

Je kunt ‘m onderscheiden van een X3 op aardsap, door het andere radiatorrooster. Bij EV’s is dit vaak helemaal dichtgewerkt, maar niet bij de iX3: er zijn immers onderdelen aan de aandrijflijn die toch wat verkoeling kunnen gebruiken. Voorts heeft de iX3 andere bumpers en blauwe accenten om zich te onderscheiden. Ook de velgen, die mee moeten zorgen voor zo weinig mogelijk luchtweerstand, zijn opvallend.

De iX3 gaat nog dit jaar in productie, de vanafprijs bedraagt 69.950 euro.

1

Image 1 of 5

 
 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.