Gisteren besliste de stad Gent dat boerkini’s niet verboden mogen worden in alle stedelijke zwembaden. Jean-Marie Dedecker (LDD) uitte daarover een wel heel scherpe mening op Twitter.

Jean-Marie Dedecker, voorzitter van de Vlaamse, libertaire politieke partij Lijst Dedecker, is niet te spreken over de beslissing van de stad Gent om het boerkiniverbod op te heven in alle stedelijke zwembaden. Dedecker reageert op Twitter heel scherp: “Burkini’s zijn gevangenissen van textiel. Gentse wereldvreemde rechter verdronken in het bad van de multicultuur”, klinkt het.

De reacties op zijn onverbloemde uitspraak zijn verdeeld. Bij de gelijkgezinden klinkt het onder andere als volgt: “Gent is een wereldvreemde stad geworden. Bestuur-gerecht-universiteit”, en “Als kind van de jaren 60-70 vind ik het onbegrijpelijk en uitermate frustrerend dat dit soort discussies in 2018 nog moeten gevoerd worden. Het besef ook dat een Monty Python’s Life Of Mohammed vandaag de dag compleet onmogelijk zou zijn. Where did it go wrong?”

Langs de andere kant lezen we onder andere volgende reacties: “Raar dat een vrijzinnige pleitbezorger wordt van een religie die in haar extreme vorm elke uiting van humane levensbeschouwing beperkt of verbiedt, cultuur sport muziek kunst. Vrije keuze?” en “U bent wereldvreemd aan het zeuren JM. Al dat onnozel gezemel over veiligheid, hygiëne en vrouwenrechten is al héél lang wetenschappelijk weerlegd, door mensen met meer kennis van die zaken dan u zelf. Hoe op met stoken aub ! De rechtstaat is publieke cultuur, internaliseer ze”, klinkt het.

In Antwerpen reageert ook N-VA verbolgen op de Gentse beslissing. Antwerpen is niet van plan om hun zwembadreglementen aan te passen. “We gaan op onze beurt het gevecht aan voor de rechtbank en dringen desnoods aan op bijkomend wetgevend werk. En dat doen we niet op basis van hygiëne of veiligheid. Want in één zaak wil ik de moslimactivistes volgen: dat zijn niet de redenen waarom we de boerkini moeten bestrijden. Wel omdat we dit vanuit onze maatschappelijke normen en waarden niet willen”, zegt schepen Fons Duchateau op Facebook.