Albert II heeft eindelijk op een menselijke manier gecommuniceerd. “Ik schaar me volledig achter het communiqué dat de koning (Filip) en prinses Delphine hebben vrijgegeven en sluit me aan bij de gedachte achter dit bericht. Mijn echtgenote en ikzelf zijn verheugd over het initiatief van de koning, het begin van betere tijden voor ons allen en in het bijzonder voor Delphine.”

Vraag is uiteraard waarom Albert zo lang gewacht heeft.

In 2005 nog was de strategie van de koning ronduit agressief. Delphine werd toen geweerd op een galadiner in Brussel, in het kader van de festiviteiten rond 175 jaar België. Reden: prins Filip zou ook aanzitten. Sybille de Selys-Longchamps, de moeder van de buitenechtelijke dochter van koning Albert II, greep het voorval aan om haar hart uit te storten in de media. “Ik ben 33 jaar lang discreet gebleven. Maar dit moet stoppen want het raakt ook mijn moedergevoel. Ik ben erg triest.”

Pensenbedrijf Milioni uit Charleroi had Delphine Boël immers gevraagd een beeld te maken voor de tentoonstelling die het VBO in het kader van 175 jaar België en 25 jaar federalisme organiseert op de Heizel. Aanvankelijk werd het kunstwerk geweerd. Zonder dat ze het hadden gezien.

Het bedrijf verzette zich daartegen in een brief naar het VBO, met succes. Maar bij de galadiners werd Delphine persona non grata verklaard. De koninklijke aanwezigheid en de aanwezigheid van prins Filip later leidde er volgens de Selys-Longchamp toe dat bepaalde personen druk uitoefenden op Delphine om niet aanwezig te zijn. “Mijn dochter wordt opzijgeschoven, dat schendt haar vrijheid. Ze heeft niet gevraagd om op deze wereld gezet te worden”, aldus een terecht aangedane moeder.

Delphine had een rechtszaak van 7 jaar nodig om tot die “betere tijden te komen”.