Slechts 20 besmettingen in de binnenstad (postcode 2000)

Sinds gisteren krijgen de Vlaamse burgemeesters eindelijk toegang tot meer gedetailleerde cijfers van het aantal besmettingen. Voortaan weet men tot op het niveau van straten en wijken waar mogelijke hotspots zijn. Dat is een vorm van ruwe contacttracing en stelt lokale besturen in staat om maatregelen te nemen.

De cijfers tonen aan wat iedereen al lang vermoedde, maar niemand luidop durfde/mocht zeggen. Verder dan dat het een sociologisch probleem was en dat sommige mensen de informatie niet kregen, kwam men niet. Nu liggen er verontrustende cijfers op tafel, die menig Antwerpenaar een wrang gevoel zal geven. Niemand wil ziek worden, maar niet iedereen houdt zich aan de regels.

Uit de gedetailleerde cijfers blijkt dat een kwart van de nieuwe corona-besmettingen uit het district Borgerhout komt. Er waren de voorbij weken zo’n 1000 nieuwe gevallen in de grootstad, daarvan kwam er 275 uit Borgerhout en slechts 20 uit de binnenstad met postcode 2000. Ook de wijken in de directe omgeving – zoals Deurne, Dam, Seefhoek en Stuivenberg – zijn zwaar getroffen…!