Wie een deal sluit, moet betalen.

Ook in beroep krijgt Boris Devis (38) geen gelijk in het niet nakomen van een contract. In het Vier-programma ‘Stukken van mensen’ waar vier kunsthandelaars een geheim bod mogen doen op een werk, waarop de verkoper al dan niet ingaat – bracht Devis het winnende bod van 3.750 euro uit op een kunstwerk van Marcel Broodthaers. Nicolas Geniets was de gelukkige die de deal met hem afsloot, maar mocht uiteindelijk naar zijn centen fluiten. Boris was gaan twijfelen over de echtheid van het werk en wilde nog eens nadenken.

Nadenken mocht hij van de verkoper, maar die vroeg meteen ook aan de rechter om er over na te denken. Nu goed, over een kunstwerk van Broodthaers denkt iedereen wel eens na of het nu kunst is of niet. Zijn meest bekende werk is de ‘mosselpot’.
Dat werk uit 1967 is gewoon een mosselpot en werd in New York verkocht voor 17 miljoen oude Belgische Frank verkocht. Het S.M.A.K van Gent wilde toen een tweede mosselpot kopen voor slechts 10 miljoen frank. In 2000 werd daar toen zelfs een ‘red de mosselpot’actie voor opgezet en en hielp de Vlaamse Overheid met 5 miljoen frank. Om maar te zeggen dat nadenken over een Broodthaers en kunst – of geen kunst – niet onlogisch is.

Hoe dan ook, Boris Devis kreeg ook in beroep ongelijk van de rechter. ‘t Zal hem dus een beetje meer kosten.

Het Vier-programma loopt gewoon door, ook met Boris.