Beslissing van MR om Bouchez aan te houden als voorzitter, beschadigt de partij én de regering.

De Waalse liberalen incasseren een egocrisis en worden met een onmogelijk kind als voorzitter, mogelijks blijvend beschadigd. Bouchez mag de partij blijven sturen en krijgt een ‘laatste kans’. Elf wijzen zullen over hem waken. Dat beperkt enorm zijn bewegingsvrijheid en voor een (ver)galloperende hengst als Bouchez is dat om problemen vragen.

Maandag belichtten we in PNWS het brokkenparcours van Bouchez en leek het erop dat hij – mits zijn excuses – vrijblijvend de dans ontsprong. Maar de MR heeft nu duidelijke voorwaarden gesteld aan zijn ‘terugkeer’. Na felle discussies mag hij voorzitter blijven, maar met het ‘hypervoorzitterschap’ – de woorden van Waals minister Jean-Luc Crucke – moet het afgelopen zijn. De MR verwacht van Bouchez dat hij een teamspeler wordt.

De kans dat het lukt, wordt door vriend en vijand betwijfelt. Aan de ene kant past het niet in het DNA van Bouchez om met een politieke enkelband te functioneren en aan de andere kant zullen sommigen de kans te baat nemen om hem verder te beschadigen. Dat maakt Bouchez kwetsbaar en gevaarlijk. Niet alleen een probleem voor de MR, maar ook voor de eerste stapjes van de regering De Croo die ‘politieke vernieuwing’ propagandeert. Een labiel familielid is vaak een domper op de vreugde bij feestjes.