Een gestoorde president, weinig tests en sloppenwijken.

Voor president Jair Bolsonara is en blijft Covid-19 een vervelend griepje. De ultrarechtse president is geen voorstander van maatregelen om de pandemie in te dammen en dat leidt tot conflicten met zijn gouverneurs die hardere maatregelen willen invoeren. Het Braziliaanse ministerie voor Volksgezondheid meldt dat er zaterdag 1.022 bijkomende sterfgevallen door het nieuwe coronavirus werden vastgesteld. Het dodental in het land loopt daarmee al op tot 49.976. Vrijdag had men de kaap van 1 miljoen besmettingen overschreden. En dat zijn de officiële cijfers, in werkelijkheid zal het aantal besmettingen en doden een pak hoger liggen.

Brazilië staat niet bekend als een land met geweldige medische voorzieningen. Bovendien is het een immens land en is lang niet iedereen even makkelijk bereikbaar. Brazilië staat wereldwijd op nummer twee, na de VS waar men 2,2 miljoen besmettingen heeft geteld en 120.000 doden. In de VS lijken de cijfers langzaal te dalen, maar in Brazilië vreest men dat het ergste nog moet komen.

De grootse vrees van de Brazilianen is dat het virus zich zal nestelen in de sloppenwijken, waar een tekort is aan zowat alles en de mensen als sardienen in een blik bij elkaar wonen.