Besmettingspiek nog niet bereikt, strenge maatregelen blijven noodzakelijk.

De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist om de bestaande maatregelen te verlengen tot 19 april. Daarna zal er geëvalueerd worden of de maatregelen nog een keer met 14 dagen moeten verlengd worden, tot 3 mei.

De cijfers van vandaag waren weer niet goed en we hebben de aangekondigde besmettingspiek nog niet bereikt. Dat weten we pas als de cijfers enkele dagen na elkaar in dalende lijn gaan. Ergens had men gehoopt dat deze week de week van de waarheid zou zijn, maar het kantelmoment zal er pas volgende week komen. Pas dan weten we of men de maatregelen voldoende heeft opgevolgd of niet. De nationale Veiligheidsraad kon dan ook niet om de maatregelen die al genomen zijn te verlengen. Op advies van het Wetenschappelijk Comité besliste de raad vandaag om de ingeslagen weg aan te houden. “We houden allemaal van onze vrijheid en we weten dat we een grote inspanning van u vragen”, zei premier Wilmès. “Maar onze gezondheid gaat boven alles.”

Wilmès onderstreepte dat het essentieel is dat iedereen meedoet en zich aan de maatregelen houdt. De periode van informeren is voorbij. Vanaf nu zal er streng worden opgetreden en elke overtreding zal meteen worden beboet.

Telewerk is verplicht voor alle niet-essentiële sectoren. Alleen bedrijven waar dat niet mogelijk is, mogen blijven functioneren, maar alleen als de social-distancing  kan worden gewaarborgd. Bedrijven die zich niet aan die regels houden, zullen worden geverbaliseerd.

De scholen moeten ook in de paasvakantie voor kinderopvang zorgen.