Het twijfelend beleid van premier Boris Johnson kan dramatische gevolgen hebben voor de Britse troonopvolging.

Prins Charles is 71 jaar en besmet met Covid-19. Zijn vrouw Camilla (72) testte negatief. Naar verluidt vertoont Charles slechts lichte symptomen en ligt hij niet in bed.

Prins Albert van Monaco testte 5 dagen geleden ook positief. Albert en Charles zaten op 10 maart nog recht tegenover elkaar op een bijeenkomst van WaterAid. De Britse Queen, die de negentig voorbij is, ontmoette Charles het laatst op 12 maart op Buckingham Palace, maar men gaat ervan uit dat Charles de infectie ten vroegste op 13 of 14 maart opliep.

De Britse Royals die het hoogst in lijn van de troonopvolging staan, verblijven nu ver van elkaar: Charles in Schotland, zijn zoon William in Norfolk en de verloren zoon Harry, zoals bekend, in Canada. Kwatongen beweren dat dat geen toeval is.

“Het is onmogelijk om vast te stellen van wie de prins het virus heeft opgelopen gezien het grote aantal ontmoetingen die prins in zijn publieke functie heeft gehad gedurende de afgelopen weken”, luidt de algemene verklaring van het paleis. Omdat het Verenigd Koninkrijk geen maatregelen nam, is Charles tot 12 maart publieke opdrachten blijven uitvoeren en ontmoette hij à volonté  een heleboel mensen, net zoals zijn zonen William en Harry. Ook zij bleven olijk handjes schudden. 

Prins Harry had alvast risicovolle contacten: op 6 maart omhelsde hij Formule 1-kampioen Lewis Hamilton. Die had twee dagen eerder acteur Idris Elba en de echtgenote van de Canadese premier Sophie Trudeau ontmoet, die sindsdien allebei besmet blijken. 

In de Britse pers schrijft men nu al Shakespeareaanse scenario’s waarbij leden van de koninklijke familie in de lijn van troonopvolging overlijden en er dus gaten vallen in de troonopvolging.

In dat geval mag Boris Johnson zich klaar maken voor een lang verblijf in de Tower of London, want met zijn theorie van de kudde-immunitieit is hij hiervoor verantwoordelijk.

Zo ver zijn we natuurlijk nog niet. Maar het maakt wel op een pijnlijke manier duidelijk dat de aanpak van Boris Jonhson mensenlevens zal kosten.