Hoeveel wist de minister-president?

Volgens huidig minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) was zijn voorganger Jan Jambon (N-VA) op de hoogte van het incident waarbij de Slovaak Jozef Chovanec om het leven kwam, maar niet van de beelden van dat incident. Ook de federale politie was volgens De Crem op de hoogte. Volgens De Crem was Jambon door de Slovaakse ambassade ingelicht over de feiten. Nochtans verklaarde Jambon vorige week dat hem “nooit, met geen enkel woord “ over de dood van Chovanec was verteld.

Er blijven meer vragen dan antwoorden in het dossier. Of het overlijden te maken had met het optreden van de agenten, wordt nog onderzocht. Zij kregen in ieder geval een ‘go’ van een dokter om hem op te sluiten in een cel. Waarom waren er niet eerder individuele tuchtmaatregelen tegen de agente die de Hitlergroet bracht? Waarom leek niemand op de hoogte bij de top van de politie? Waarom duurt het gerechtelijk onderzoek nu al twee en een half jaar? Waarom is er nooit wat gebeurd met de verschrikkelijke beelden waarin je de Slovaak ziet vechten voor zijn leven terwijl er naast hem een feestje wordt gebouwd?

Vanuit politieke hoek klinkt er meteen grote verontwaardiging. Het meest opvallend is de ezelsstamp van Open Vld: “Was Jambon nog bezig met de veiligheid van zijn inwoners, of had hij het te druk met dossiers Marrakech en humanitaire visa van zijn staatssecretaris ?” Als stamp in de politieke kloten van N-VA kan dat tellen. Het is bij deze duidelijk dat Open Vld en N-VA niet als collega’s in het federale parlement zullen zetelen. Maar ook sp.a is scherp. Fractieleidster Meryame Kitir vindt dat Jambon heeft nagelaten wat hij moest doen: “Hij heeft zijn incompetentie getoond. Hij vond het blijkbaar niet belangrijk genoeg.”

Het kabinet Jambon laat weten dat ze het gaan uitzoeken. Bij N-VA is het nu alvast alle hens aan dek om de meubelen te redden.