Van sekssymbool tot dierenactiviste.

In alle stilte, en onder vrienden, mocht Brigitte vandaag 85 kaarsjes uitblazen. De Franse stoeipoes verbergt zich al 30 jaar voor alle media-aandacht. BB zoals ze afgekort wordt genoemd, was in de jaren 50 een icoon  dat toen de grenzen van het toelaatbare verkende. Ze heeft in totaal 48 films gemaakt, waarvan de meeste van bedenkelijke kwaliteit. De cinémaliefhebbers kwamen dan ook niet meteen voor het verhaal, maar voor de ondeugende onschuld. Bardot zelf beweert zelf dat ze alleen maar trots is op ‘Une Parisienne’ uit 1957.

Ze zong ook. Een zestigtal liedjes bracht ze uit, maar haar zangkwaliteit was nog minder dan haar acteertalent. Ze slaagde erin om samen met Gainsbourg, met wie ze ook een tijdje een relatie had, het vals zingen tot een kunst te verheffen in het nummer ‘Bonnie& Clyde’.  Zij was ook diegene die de eerste versie van ‘Je t’aime…moi non plus’ inzong. Het nummer waarop ieder van ons ooit met rode oortjes een slow op danste. Men gelove het of men gelove het niet, maar het seksymbool vond het nummer te gewaagd om het uit te brengen. Gainsbourg nam het nog een keer met Jane Birkin op en wisselde daarmee ook meteen van lief.

Het allebekendst werd Bardot als trendsetter. In 1953 ging ze in bikini op het strand van Cannes liggen en liet zich in al haar glorie fotograferen. Sindsdien is het traditie op het filmfestival van Cannes dat rondborstige sterren op het strand laten zien wat ze in huis hebben.

In 1973 maakt ze haar laatste film en ging ze zich het lot van de dieren aantrekken. Bardot veroorzaakt de ene storm na de andere in vele glazen water. Ze werd een tikkeltje verbitterd oud en verloor de frisse onbevangenheid waarmee ze successen boekte.

Nu ze 85 is wil ze nog één ding kwijt: “Vroeger lag de wereld aan mijn voeten omdat ik mooi, beroemd en begeerd was” zegt la Parisienne. “Ik wil nu alleen nog maar een stoorzender zijn.”

1

Image 1 of 11