Brits journalist vervolgd voor racistische uitspraken van de geïnterviewde

Verspreiden van raciale haat door het uitzenden van een interview.’

 

Begin juli berichtte PNWS over een ophefmakende interview dat de Britse tv-historicus deed met Darren Grimes. Op diens YouTube-kanaal Reasoned UK, had Starkey een uitspraak gedaan waardoor hij in een paar dagen tijd zijn uitgevers en zijn posities op twee universiteiten en zijn bestuursfunctie bij het Mary Rose Museum verloor.

“Als slavernij genocide was geweest, waren er niet zoveel verdomde zwarten geweest in Afrika en Groot-Brittannië”, had hij gezegd. Een storm van verontwaardiging raasde over het Britse eiland. Ook de jonge interviewer, Grimes, kreeg bakken kritiek omdat hij in zijn interview onvoldoende tegengas zou hebben gegeven.

Na wat excuses leek het incident leek gesloten, maar vrijdag mocht Grimes het komen uitleggen op een Londens politiebureau. Men dreigt ermee om hem te vervolgen wegens het overtreden van de Public Order-wetgeving. Grimes wordt ervan verdacht raciale haat te hebben verspreid door het uitzenden van het bewuste interview en riskeert daarvoor een celstraf van zeven jaar.

In het land van de ‘freedom of speech’ slaat dat in als een bom. “Dit kan verregaande gevolgen hebben voor de journalistiek en de persvrijheid”, klinkt het. Als grimes bestraft wordt voor de mening van een ander, dan wordt elk interview met mensen met een ander mening dan die van de moral majority in de toekomst onmogelijk.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More