“Misschien zijn ze zelfs al onder ons op aarde.”

Dat is de opmerkelijke uitspraak van de gerenommeerde scheikundige Patricia Sharman. In de jaren negentig was ze de eerste vrouw ooit in het Russische ruimtestation MIR. Ze zegt dat ze vanuit haar ervaringen in de ruimte er zeker van is dat de mens niet alleen is in het immense heelal.

Hoe de andere levende wezens, van andere werelden er dan wel uitzien, is nog maar de vraag. “Zullen ze zijn zoals jij en ik, gemaakt van koolstof en stikstof? Misschien niet. Het is mogelijk dat ze hier nu zijn, maar we ze gewoon niet kunnen zien. Er zijn zoveel miljarden sterren in het universum dat er allerlei verschillende levensvormen moeten zijn die we nog niet kennen”, zegt Sharman. “Ik ben er zeker van dat buitenaardse wezens bestaan en dat ze zich waarschijnlijk al onder ons bevinden.

Het is opmerkelijk dat een vooraanstaande wetenschapper zulke uitspraken doet. Dat wordt niet altijd in dank afgenomen. Het feit dat ze na haar trip naar MIR voor verschillende Europese ruimtevaartprojecten werd afgewezen, zou wel eens kunnen te maken hebben met haar grote mond.

Telkens wanneer iemand vanuit het wetenschappelijk kamp uitspraken doet over buitenaards leven, lijken er mechanismen in gang worden gezet, waardoor die personen hun verhaal niet meer mogen doen.

Sharman doet op dit moment scheikundig  onderzoek op het gezaghebbende Imperial College in Londen.