Nogal een geluk dat hij niet betrapt werd, of hij zou het land van Kim Jong-un nooit meer levend verlaten hebben.

Toerisme gaat er in Noord-Korea net even anders aan toe dan in de meeste andere landen. Bezoekers worden beperkt toegelaten, maar ze mogen enkel onder begeleiding van Kim-kameraden rondtrekken. Hun hotelkamer is zo’n beetje de enige plek waar toeristen zonder een begeleider mogen vertoeven.

De achttienjarige Brit Sam Chamberlain was onlangs op bezoek in Noord-Korea. Toen zijn begeleide toer er daar op zat en hij weer onderweg was naar China, passeerde hij een militair kamp. Daar stond een trein met allemaal wagons vol stro, die bewaakt werd door tal van militairen.

Dat vond Chamberlain wel gek en hij nam zijn camera erbij. Pas toen zag hij dat er stromatten op de wagons lagen, die de echte lading moesten verbergen. Snel stak hij zijn camera weer weg, want hij wist dat er iets niet pluis was.

Volgens experts moest de lading vooral verborgen blijven voor satellieten. Kim Jong-un weet dat de wereld toekijkt op wat hij allemaal uitspookt, na zijn nucleaire tests. Wat er precies onder het stro stak, wisten diezelfde experts niet te gissen.

 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.