“Als slavernij genocide was geweest, waren er niet zoveel verdomde zwarten geweest in Afrika en Groot-Brittannië.”

Op 26 juni berichtte PNWS over een incident op de universiteit van Cambridge. Doctor Priyamvada Gopal (51) had toen op twitter geschreven dat “White Lives Don’t Matter”. Als beloning voor deze racistische uitspraak werd ze door de universiteit van Cambridge gepromoveerd. De universiteit reageerde vervolgens als volgt op haar tweet: “De universiteit verdedigt het recht van haar academici om een hun mening uit te drukken, die door anderen als controversieel kunnen worden ervaren.”

Vorige week doet een Britse (blanke) tv-historicus, , de volgende domme uitspraak: “Als slavernij genocide was geweest, waren er niet zoveel verdomde zwarten geweest in Afrika en Groot-Brittannië.” Gevolg: in een paar dagen tijd verliest de 75-jarige zijn uitgevers en zijn posities op twee universiteiten en zijn bestuursfunctie bij het Mary Rose Museum. Geen omroep zal meer met hem in zee gaan en hij dreigt zelfs zijn titel Commander of the Most Excellent Order of the British Empire te verliezen. Zijn boeken worden niet meer verkocht.

De Britten zijn in shock, of ten minste sommigen van hen. Oud-minister Sajid Javid, zoon van een Pakistaanse immigrant, tweette dat Groot-Brittannië de succesvolste multiraciale democratie ter wereld is, maar dat “de racistische opmerkingen van Starkey eraan herinneren dat weerzinwekkende standpunten nog steeds bestaan.”