Alles verslijt, ook wegen. Hier in België weten we dat maar al te goed. Een ritje door ons land heeft soms meer weg van een wedstrijd putten ontwijken. Of velgen naar de verdoemenis rijden, dat kan ook. Enkele slimme Britten hebben daar nu wat op gevonden.

Een 3D-printer kennen we intussen al even: zo’n ding dat allerlei vormen kan afdrukken en waarmee tegenwoordig zelfs lichaamsdelen en onderdelen van auto’ s kunnen gemaakt worden.

Ook een drone is dezer dagen heel erg ingeburgerd. Maar wat als… u deze twee dingen combineert? Dat is wat een groep Britse ingenieurs deed, namelijk.

Een duo drones vliegt over het wegennet. De eerste drone moet gaten en scheuren in de rijbaan spotten. De tweede drone, die een 3D-printer met zich meedraagt, gaat vervolgens het gat in de weg herstellen.

Klinkt redelijk ongelooflijk, zo denkt u? Er werd 5,5 miljoen euro gereserveerd om dit project tot een goed einde te brengen, dus reken er maar op dat de Britten het erg serieus nemen. Er werd al redelijk wat geëxperimenteerd, tegen 2021 moet het systeem operationeel zijn. Op amper twee minuten tijd kan de drone een klein gat in de weg dichten: iets wat nu heel wat meer tijd kost. 

Als de Britten dat kunnen, dan zal het niet lang duren vooraleer ook andere landen het systeem zullen gebruiken. Wie wil dat nu immers niet? Minder wegwerkzaamheden en dus minder files. Hier in België zullen ze nogal wat weten wat te doen dan, die drones. Dat is ook te zien in onderstaand filmpje.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.