Het Saldo van een Waalse ondernemer was wel héél ontoereikend.

Het begon heel onschuldig toen Frédéric d’Aspremont een broodje wilde betalen met zijn bankkaart. “Saldo ontoereikend”, kreeg hij op de display van het betaalapparaat. “Vreemd”, dacht de Waalse ondernemer, die er van overtuigd was dat hij lang niet zoveel geld had uitgegeven, dat hij in het rood zou staan. Maar toen hij zijn rekening checkte stond hij wel degelijk in het rood, en nog geen klein beetje: net geen 100 miljard euro.

Frédéric nam meteen contact op met Belfius, ervan uitgaand dat er een bug in het systeem zat. Maar daarmee was de zaak niet opgelost. “Ik heb hemel en aarde moeten bewegen met mijn advocaat om de zaak recht te zetten”, zegt de man.

Wat er uiteindelijk echt gebeurd is, komen we niet te weten. Men wijst naar een rechtzaak die een concurrerende firma tegen d’Aspremont had aangespannen, maar waarvoor hij niet veroordeeld was. Frédéric d’ Aspremont heeft een bedrijf in de videosector en zou van plagiaat zijn beschuldigd door een concurrent. Maar dat verklaart nog niet hoe iemand in staat is om 100 miljard van een rekening te halen. Bij Belfius houdt men de lippen op elkaar.

“Een bug, dat kan gebeuren”, relativeert hij.

Het blijft een vreemd verhaal.