Een bevraging van ruim 3000 scholieren toont aan dat 87% van de brossende scholieren niet kanuitleggen hoe de opwarming van de aarde nu precies werkt.

Het is niet de eerste keer dat klimaatactivisten klungelen. Ze lopen vaak achter een vlag aan maar weten niet waarom. Afgelopen zomer nog werd dat pijnlijk duidelijk toen enkele actievoerders van Extinction Rebellion (ER) in de luchthaven van Zaventem met een ‘ludieke’ actie de spanning tussen luchtvaart en klimaat wilden aantonen. Om hun idee kracht bij te zetten hadden ze bedacht om in de luchtvaarthal voor dood te gaan liggen.

Dat nog niet zo heel lang geleden op diezelfde plaats mensen echt het leven hadden gelaten, beseften ze duidelijk niet. In het VTM-journaal probeerde pummeltje van dienst Gert-Jan Vanaken daar toen een draai aan te geven door te stellen dat hij niet zal zeggen wat mensen hierover wel of niet mogen denken. Het was zonder meer duidelijk dat ze hier niet hadden bij stilgestaan dat dit wel eens aanstootgevend zou kunnen zijn bij de nabestaanden.

Zoals we al eerder aangaven is het een doelbewuste strategie van Extinction Rebellion om het conflict uit te lokken in de hoop dat het een keer fout gaat. Daarvoor gaan ze doelbewust op zoek naar falende klungels. De vijf die over het hek van het koninklijk paleis klommen bijvoorbeeld.

Deze week nog ging het in Engeland fout met een brandweerauto vol nepbloed. “Bloody idiots” , kopte The Sun en toonde een video waarin je kon zien hoe een activiste de controle over de hogedrukslang kwijtraakte, met alle gevolgen van dien.

Vandaag nog kondigde de extremistische klimaatactivisten van ER aan dat ze het brossen van één dag in de week willen uitbreiden naar extremere acties van burgerlijke ongehoorzaamheid tegen ‘de criminele inactiviteit’ van de regering. Ze komen met een plan om twee weken te staken en willen het land platleggen. Extinction Rebellion komt openlijk uit voor het uitlokken van geweld. Het is dan ook onbegrijpelijk dat Youth for Climate van Anuna De Wever, die pretenderen geweldloos te zijn, zich niet openlijk distanciëren van deze extremisten.

Nu zijn er cijfers over de ondoordachte klungeligheid. Slechts 13 procent van de ondervraagden wist dat CO2 belet dat infrarode straling de aarde verlaat. Dat ze daar zelf niet op komen tot daar aan toe. Maar dat ze het niet uit een rijtje van opties kunnen halen, vraagt om bijscholing op donderdag.